Gramy dla frajdy i odstresowania - Lineage 2 - Light of Hope
Moja propozycja klanowego regulaminu. Od razu zastrzegam to NIE jest oficjalny regulamin klanu jedynie wysnute przeze mnie wnioski.
Wszelakie komentarze mile widziane ^^
Light Of Hope
1.Wladza klanu
1a.Lider czyli osoba ktora zalozyla klan i ktora podejmuje wszystkie najwazniejsze decyzje. Obecnie jest nim Hunegunda choc jak wiadomow IL funkcja ta moze przejsc na inna osobe co rowniez jest w planach
Liderowi nalezy okazywac szacunek przez wzglad na to ze skupia grupe osob i w magiczny jak dla mnie sposob potrafi ich do siebie przekonac i przyciagnac do klanu. Lider nie podejmuje sam zadnych decyzji. Jego glos jest ostateczny ale nie oznacza ze decydujacy. Kazda innowacja powinna byc uzgodniona z klanem.
1b. VCL (Vice lider) osoba ktora zajmowalaby sie sprawami klanu podczas nieobecnosci lidera. Jak na razie u nas takowej funkcji brak a wybor VCLa powinien zostac podjety poprzez demokratyczne glosowanie najlepiej na forum.
Do obowiazkow VCLa nalezalyby raczej blache sprawy jak np. rozwiazywanie problemow z ally, obsluga CWH, rekrutacja a takze popularne "czystki" czyli wywalanie nieaktywnych graczy. Wg. mnie VCL nie powinien podejmowac zadnych decyzji w sprawie wojen ale o tym napisze pozniej.
2.Rekrutacja
Ogol czynnosci majacy na celu zwerbowanie nowych czlonkow klanu.
2a. Rekrutacja obejmuje wszystkich chetnych graczy ktorzy tylko wykazaliby dobra wole do wspomagania nas swo.ja osoba. W chwili obecnej nie powinnismy ustalac konkretnych progow lvlowych dla nowych rekrutow bo trzeba przyznac ze troche glupio by to wyszlo gdybysmy rekrutowali od 52 a w klanie sa soby ponizej tezgo lvlu co wcale nie jest ich wina. Prawdopodobnie wiazaloby sie to z czystkami a lepiej tego uniknac.
2b. Osoba nowo zrekrutowana objeta jest tzw. "okresem probnym" dlugosc nalezy ustalic z klanem. Podczas tegoz okresu ustalana bylaby przydatnosc osoby dla klanu okreslana wg. aktywnosci, zaangazowania w zycie klanu, udzielania sie (np. na forum czy clan chacie) jak rowniez wg. jego stosunkow z innymi czlonkami klanu.
2c. Prawa do rekrutacji powinni miec Cl i VCL a takze osoby cieszace sie zaufaniem reszty klanu. Nie powinna byc to osoba ktora jest swiezym nabytkiem klanu poniewaz nie zna ona dobrze potrzeb klanu.
2d. "Kick" czyli wykluczenie ze spolecznosci klanowej. Kicka dostaje osoba ktora nie wykazuje aktywnosci, nie przestrzega ogolnie przyjetego regulaminu, nie dziala w imie dobra klanu, przez swoje dzialania doprowadza do konfliktow z innymi klanami.
3.CWH
Klanowy skladzik
3a. Do CWH wrzucane sa przedmioty ktore beda sluzyc rozwojowi klanu i od razu zastrzegam NIE ma obowiazku wrzucania matsow do CWH. Poprzez wrzucenie tekowych wykazujesz swoja dobra wole azeby Twoja zdobycz byla wlasciwie wykorzystana.
3b. Do CWH wrzucane sa WSZYSTKIE dropy z RB jezeli RB byl zdobycza klanowa tzn. party zostalo zorganizowane wylacznie przez czlonkow klanu i tylko klan bral udzial w walce z RB. NIE ma obowiazku wrzucania dropow z przypadkowego RB gdzie np. jestesmy jedyna osoba z naszego klanu a reszta to zbiorowisko przypadkowych ludzi.
3c. Wykorzystywanie itemow znajdujacych sie w CWH lezy w gescie CLa poniewaz to on nim zarzadza i jest jedyna osoba ktora moze wyciagac itemy z CWH. Wszelkie potrzeby zwiazane z itemkami znajdujacymi sie w CWH powinny byc zglaszane wlasnie do niego.
3d. Przedmiot ktory zostal zlozony WYLACZNIE z rzeczy znajdujacych sie w CWH po wykorzystaniu zostaje zwrocony do CWH i jest wlasnoscia klanu. NIE dotyczy to przedmiotow na ktore klan uzyczyl np. kilku key matsow badz recki.
4.Alliance
Ewentualne przymierze klanowe
4a. Dolaczenie do jakiegokolwiek z ally powinno byc uzgodnione z klanem na podstawie glosowania. Nie powinna to byc decyzja tylko CLa jak rowniez nie powinno miec miejsca sytuacja w ktorej klanowicz "umywa rece" mowiac ze jest mu to obojetne. NIE jest to obojetne.
4b. Nalezy udzielac pomocy czlonkom naszego ally w formie np. buffow badz wspomoc ich w skladaniu itemow.. Zreszta to oczywiste ;p
4c. Drop z RB zabitego wraz z czonkami ally patrz punkt 3b.
4d. Wojna ally nie oznacza wojny dla nas w przypadkuwypowiedzenia przez kogos z ally wojny nalezy zarzadzic glosowanie czy rowniez zgadzamy sie na takowa wojne i czynie jest konieczne opuszczenie ally gdyby taka wojna moglaby nam szkodzic (np. z Triad byloby calkowitym bezsensem).
5.Wojny
Stan wojenny,walki.wrogowie itp
5a. Wypowiedzenie wojny nie jest decyzja wylacznie CLA i nie powinno ono zapasc na podstawie opinii jednego z klanowiczow ktorego ktos np. pknal.
5b. W sprawie wypowiedzenia ewentualnej wojny nalezy rozporzadzic glosowanie i wysluchac opinii wszystkich czlonkow klanu na ten temat.
5c. Wojna ally nie oznacza wojny dla nas patrz punkt 4d
6.Komunikator
TS badz Ventrilo
6a. W przypadku zalozenia klanowego servera TS badz Ventrilo obecnosc na takowym jest OBOWIAZKOWA. NIe wymaga sie czynnego uczestnictwa w dyskusjach na komunikatorze ale liczy sie tzw "podsluch" osoba nie uczestniczy w rozmowach ale wie o czym sie dyskutuje. Wyklucza to ew. zdziwienie podejmowanych decyzji i oburzenia klanowiczy.
6b. Osoba zalogowana na Ventrlio uzywa nicku z gry azeby nie bylo zbednych nieporozumien kto kim jest.
7.Inne
Pierdółki
7a. Starajmy sie byc uprzejmi wobec siebie nie naduzywac wulgaryzmow na clan chacie badz komunikatorze. Oczywiscie pojedyncza "kurwa" to nie od razu nagana wzrokowa z przetrzymaniem. Ale robienie sobie "Psow" to juz przesada.
7b. Uprasza sie o nie "sepienie" u innych graczy w postaci "pls adena" od tego jest klan azeby wam pomoc w trudnych sytuacjach.
7c. Nie zabijamy innych graczy bez powodu jak rowniez nie robimy wypadow na lowlvlowcow np. pod Dion. Szanujcie innych a oni beda szanowac i was i przy okazji nie psujcie reputacji klanu.
7d. O wszelakich watpliwosciach lub problemach piszemy na forum na ktorym rejestracja jest rowniez OBOWIAZKOWA.
Jesli dotarles tutaj to znaczy ze przeczytales calosc regulaminu za co zycze Ci duze GZ
Wszelkie sugestie jak najmilej widziane.
W razie niejasnosci pisac do mnie tj. Okiramoto.
Jestem pod wielkim wrażeniem napisania tego wszystkiego.
Zgadzam się w zupełności z powyższym i jestem za przyjęciem tego regulaminu.
Jedno do czego mi osobiście będzie ciężko się zastosować, to TS, niestety, nie mam możliwości technicznych, by na chwilę obecną z niego korzystać, ale może za jakiś czas, to się uda.
Proponuję zacząć od wyboru VCL. Umieszczę w związku z tym ankietę.
Co do ally, to czy są jacyś przeciwnicy ally z OsamaSquad? Wg mnie to najlepsze ally jakie możemy mieć na tą chwilę, zwłaszcza, że fajni tam są ludzie. Ponadto, zawsze są szanse na dobranie 3 klanu do ally.
Zaznaczam, że nam nie zależy na wojnach. Więc nasza polityka zgadza się z polityką OS.
szukalem czegosc do czego moglbym sie przyczepic ale moje doswiadczenie nie jest na tyle duze ^^
jest super
dodalbym tlyko
dodalbym cos, jak by juz sie rozroslo o jakis skladkach adeny. pozwolilo by to na nagrody dla akademiowiczow za przejsccie do glownego klanu poprzez 2 clase, i innym rzeczom, na jakis zakupy krysztalow(A/S/B itp itd) czy innych rzeczy
nawet na zakup key matow czy matow dla craftow.
Ostatnio edytowany przez INWision (2008-06-03 14:57:06)
Składki mają i minusy i plusy.
Największy minus to to, że trzeba uganiać się za każdym i prosić o kase. Już w jednym klanie byłem skarbnikiem. Do tego stopnia to było uciążliwe, że czasami wchodziłem do gry tylko po to żeby zebrać kase.
Jak się logowałem to zwykle pojawiało się przywitanie "o, jest komornik" ;P
Nagroda za przejście do main klanu z akademii powinna być sama w sobie nagrodą a nie żeby jeszcze za to dawać adene.
Poza tym składki na keymatsy itp to może i fajny pomysł, ale za dużo z tym komplikacji.
Bo trzeba ścigać ludzi, i z doświadczenia wiem, że nie każdy będzie płacić na czas.
Wysokość składki powinna być uzależniona od lvl, ale jak chcemy żeby keymatsy lądowały w cwh, to nie powinno być składek.
Jestem przeciw składkom. Wole już matsy i keymatsy w cwh. A kase ciężko uzbierać w tej grze, chyba że ktoś zarabia na crefcie, manorze, spoilu, empach, chp, itp. Ale nie każdy tak może.
Dla jednogo 500k to mało, dla innego bardzo dużo.
W moim 1 klanie składki wyglądały tak, placilo sie raz na tydzien. Zbieralismy na ch, ale klan sie posypal z chwila dlugiej przerwy w dzialaniu DN i juz nie powstal po reaktywacji servera.
100k - 40lvl
200k - 50lvl
300k - 60lvl
400k - 70lvl
po subce - 500k
Jak ktos chce, to moze placic skladki. Zreszta, proponuje tak.
Jak ktos woli placic skladki, to niech placi. Jak ktos woli wrzucac matsy i keymatsy, to niech wrzuca.
Co myslicie o tej formie wyboru?
w moim pierwszym poscie zapomnialem dopisac " jak juz klan sie rozrosnie"
zgubilme slowko hehe
INWision napisał:
dodalbym cos, jak by juz sie rozroslo o jakis skladkach adeny.
Wszystko do rozpatrzenia
Celowo nie pisalem o skladkach poniewaz uwazam je za bezsensowne. Nawet przyjmujac ze uztalimy skladki w wysokoscie ktorej podal CL. Mamy aktywnych ok. 4 graczy po 70 (1,6kk) ja po subie (juz 2,1kk) na 60 + jest cos okolo 3 (3kk) i zalozmy ze jeszcze z 1kk od reszty (przypuszczalnie). Daje nam to sume ok 4kk tygodniowo na miesciac 16 na pol roku niecale 100.... Jest sens? za pol roku kupilibysmy buty tallum i zostaloby troche na krysie. A zastanowcie sie ile moglibysmy butow skrafcic przez pol roku? Caly klan bysmy mogli w to wyposazyc i by jeszcze zostalo..... a zbieranie dla kogos na bron horna etc nawet mole nie myslec. Na krysztaly hmmm zakladajac ze krysztal a stoi okolo 3,5k to tygodniowo pozwolimy sobie na 1k krysztalow. Ta opcja wyglada lepiej ale z kolei musielibysmy ustalic klanowego krafta ktory by z tyvh krysztalow robil JUZ darmowe shoty ponioewaz kase kazdy by wplacal. Uzgodnijcie jak chcecie jak skladek nie place. 1. Mam teraz lekkie problemy finansowe 2. Postaram sie pomoc w inny sposob klanowi
Ja skladkom zasadniczo też mowie NIE, bo pozniej bedzie problem.
"zrób mi / daj mi coś - bo przecież płace składki to mi się należy"
To komuś mam nie zrobić szotów, bo ktoś mi nie zapłacił składek?
Nie, nie wprowadzamy składek, bo to bez sensu.
Też tak mysle
Zreszta tak jak Okira juz powiedzial to sa smieszne sumy:) a wiecej tylko by z tego wynikło problemow niz pozytku.
Nie ma co wprowadzac skladek w postaci adeny.